Autor Wątek: przedstawiam si?  (Przeczytany 1609 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ewelina

• Pocz?tkuj?cy
  • *
  • Reputacja: 0
przedstawiam si?
« dnia: Grudzień 25, 2005, 07:34:46 »
witam, poszukuj? informacji na temat technik zdobienia szk?a. Nie nale?? do osób utalentowanych plastycznie, jednak zabawa z farbami i szk?em daje mi ogromn? satysfakcj?, a i ca?kiem niez?e rezultaty. Poszukuj? informacji, w jaki sposób uzyska? efekt zmatowionego szk?a. Probowa?am ró?nych ,, domowych\" sposobów, niestety bez zadowalaj?cego rezultatu. Je?eli kto? z Was zechce mi podpowiedzie? b?d? bardzo wdzi?czna.
ewelina

Offline a.m.

• Czeladnik
    • http://nowaceramika.blog.onet.pl
przedstawiam si?
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 27, 2005, 10:11:27 »
(Nie wiem czy ta odpowied? nie powinna by? przeniesiona do innego dzia?u-ZKM,co o tym s?dzisz?)
Metody matowienia szk?a,o których wiem,b?d? znam,s? takie:
-matowienie poprzez wytrawianie kwasem fluorowodorowym.Kwas ten,chyba jako jedyny,rozpuszcza szk?o.
Niestety kontakt z tym kwasem jest EKSTREMALNIE NIEBEZPIECZNY!.(Rozpuszcza bowiem równie? rogówk?,paznokcie o ?luzówkach nie wspominaj?c!).Odradzam!
-matowienie poprzez piaskowanie-materia? cierny uderzaj?c  pod ci?nieniem w tafk? szklan? pozostawia matow? powierzchni? w miejscach niemaskowanych.Jako ?e pewnie nie masz urz?dzenia tego typu-zwróci?bym si? do zak?adu szklarskiego w twojej okolicy.
- i na koniec najbezpieczniejsza.
Mo?na tych wszystkich niedogodno?ci i niebezpiecze?stw unikn?? kupuj?c farb? do szk?a,utrwalan? termicznie w ok.520 st.C,która daje prawie identyczny efekt powierzchniowy co powy?sze techniki.
My?l?,?e do dostania w Instytucie Szk?a i Ceramiki w Warszawie-je?li nie,powinna mie? j? ETC z Ostrowca ?w.,lub K+L(?ód?,Kraków).
Najlepiej nanosi? metod? sitodrukow? (bezpo?rednio lub po?rednio).
Mi?ej zabawy.

Offline ZKM

• Administrator
  • Guru
    • http://
przedstawiam si?
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 27, 2005, 02:07:45 »
A.M. ... trzeba o tym pomysle?, Szklarze to Bracia i Siostry Ceramików mile witani na CuForum :D ,
jak tylko pojawi si? jeszcze klika \"szklanych\" postów utworzymy dodatkowe podforum  :rolleyes:

.........................................................................................
Kiedy? si? spotkamy - Admin zapali ?wiat?o, postawi litra, g?? i pohulamy sobie, jak to w zwyczaju. >>nie ?wi?ci garnki lepi?
<<