Autor Wątek: Terra Sigillata  (Przeczytany 3236 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Herbatniczek

• Mistrz
  • Reputacja: 0
    • http://
Terra Sigillata
« dnia: Wrzesień 19, 2005, 04:51:03 »
Terra Sigillata znana jest z antycznych greckich naczyn a jej sposob wytwarzania zostal zapomniany i tak na prawde to nie wiemy jak byla wytwarzana. Mamy jednak w dzisiejszych czasach wiele nizewyklych narzedzi poznawczych i dzieki nim sposob jej wytwarzania zostal odtworzony. Badania wykazaly, ze jest to cienka warstwa bardzo drobnej gliny (drobiny o rozmiarach mniej niz 1 mikro metra) takiej samej z jakiej wykonane zostalo naczynie. Biorac to pod uwage znany ceramik Vince Pitelka (oraz wielu innych) wykonuje Terra sigillata poprzez naniesienie zawiesiny gliny na wyrob w stanie suchym lub polsuchym i wypolerowanie do postaci powierzchni lustrzanej. Angielskojezyczny Opis Vince Pitelki

Niestety wszelakie przepisy jak to wykonac dostepne sa po angielsku a te dostepne po polsku nie opisuja procesu na tyle dokladnie aby mozna go bylo powtorzyc. Sam probowalem kilka razy wykonac taka powierzchnie lecz moje rezultaty byly znikome.
Uzbrojony zatem w slownik zaczalem czytac dzial Terra Sigillata na stronie ClayArt

Wynikiem jest taki oto przepis :

1.bardzo dokladnie rozmieszac gline z woda i uplynniaczem (najlepiej w mlynie kulowym) do gestosci 1.2g/cm3.
2.odstawic roztwor w wysokim i najlepiej przezroczystym naczyniu na 24 godziny
3.zebrac delikatnie terre sigillate.
4.zagescic zebrany roztwor do stanu 1.1g/cm3
5.naniesc cienka warstwe na powierzchnie wyrobu i wypolerowac.
6.wypalic w temperaturze max 08 Cona.

Wszystko pieknie i ladnie ale diabel spi w szczegolach wiec teraz je opisze.
ad 1) Nalezy jako 100% wziasc wage gliny suchej i wtedy dodac do niej wagowo 0.7% szkla wodnego w postaci cieczy lub 0.25% w postaci stalej oraz 0.25% weglanu sodu  w postaci stalej. Do tego nalezy dodac 200-400% wody w zaleznosci od gliny (im bardziej plastyczna tym wiecej wody). Gestosc mozna sprawdzic np wlewajac roztwor do litrowego sloika i wazac. Gdy sloik wraz z glina wazy ok 1.5kg to gestosc  jest odpowiednia.
ad 2) Glina rozwarstwi sie na frakcje i aby zebrac odpowiednie musimy je widziec. Najwygodniej jest wiec wlac roztwor do wysokiego i przezroczystego naczynia, choc nie jest to konieczne.
ad 3) Polskie opisy podaja, ze zebrac z gory....a to niestety nie jest prawda. Glina po 24 godzinach uklada sie  w 3 warstwy. Pierwsza z gory to prawie calkiem czysta woda, druga to bardzo zadka glina a trzecia na dole  to glina gesta. Nasza terra sigillata to gorna polowa drugiej warstwy. Nalezy zatem najpierw odlac (wezykiem) bezbarwna wode a nastepnie zebrac polowe warstwy drugiej lub gdy nie widac podzialu pomiedzy 2-ga i 3-cia warstwa to odlac 1/3 pozostalosci.
ad 4) Zageszczenia Mozna dokonac poprzez mozolne czekanie na odparowanie wody lub tez podgrzewajac sigillate jednak trzeba wtedy caly czas mieszac ja w naczyniu aby na dnie nie utworzyla sie warstewka gliny, ktora moglaby zostac znacznie podgrzana.
ad 5) Polerowanie jest bardzo zmudnym procesem i nie nalezy oczekiwac, ze wystarczy byle jak przetrzec aby miec ladna powierzchnie. Ja poleruje zarowka swiecowa oraz celofanikiem rozpietym miedzy palcami az do czasu gdy uzyskam prawie lustrzana powierzchnie.
ad 6) Terra sigillata zachowuje lustrzana powierzchnie do temperatury 850C jednak mozna ja wypalic takze i wyzej a wtedy zamiast powierzchni lustrzanej uzyskamy jakby aksamitna w dotyku. 08 Cona to lekka przesada gdyz odpowiada mniej wiecej 950C ale moze to zalezec od typu gliny i u mnie "lustro" gubi sie juz przy ok 900C.

Tak uzyskana sigillate mozna przechowywac nawet i kilka lat w zamknietym sloiku lub tez wysuszyc na pyl i rozrabiac
na biezaco gdy chcemy ja uzyc.

Niedlugo zamieszcze fotki z wynikami  :D  a na razie oczekuje konstruktywnych komentarzy  :rolleyes:

Offline ZKM

• Administrator
  • Guru
Terra Sigillata
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 19, 2005, 06:22:53 »
tak dla przypomnienia; o terra sigillata by?o ju? na CuForum w tym temacie - mo?e warto tez poczyta?  ;)  
.........................................................................................
Kiedy? si? spotkamy - Admin zapali ?wiat?o, postawi litra, g?? i pohulamy sobie, jak to w zwyczaju. >>nie ?wi?ci garnki lepi?
<<

Offline Maciej

• Pocz?tkuj?cy
  • *
Terra Sigillata
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 19, 2005, 06:23:21 »
Wspó?cze?nie otrzymuje si? tego typu zawiesin? bed?cej rodzajem angoby przy pomocy szybkoobrotowych wirówek. Na bi???co wykonuje si? te prace w W zak?adach p?ytek klinkierowych w Radomiu , Starachowicach i Tarczynie pod Warszaw?. POkryta cienk?warstw? takiej agoby p?ytka klinkierowa mimo swojej nasi?kliwo?ci  ( do 3%) jest ca?kowicie nieprzesi?kliwa od strony lica. Oprócz tego , ?e wp?awa to na estetyk? p?ytki to dodatkowo powoduje ?atwo?? k?adzenia ( "cementowy " materia? fugi nie brudzi p?ytki). Róznokolorowe agoby otrzymywane w opisany sposób ( wielko?? cz?steczek ilastych poni?j 3 mikrometrów znajduj? si? w ofercie handlowej Instytutu Szk?a i Ceramiki w Warszawie ( 22 8437421)
Pozdrawiam
Maciek

Offline Herbatniczek

• Mistrz
Terra Sigillata
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 19, 2005, 07:09:22 »
No wlasnie !

ad ZKM ) w tym temacie co pisales jest "standardowy" blad....NIE ZLEWA SIE CIECZY ALE WYLEWA SIE CIECZ ! Zas TerraSigillata jest ponizej.....Przez to wlasnie ciagle nie wychodzilo   :lol:

ad Maciej) serdeczne dzieki za dodatkowe informacje jednakoz Terra Sigillata musi miec drobiny ponizej 1 mikrometra wiec 3 mikrometry to nie bedzie to co trzeba.....ale i tak dobrze wiedziec  :D Taka angoba przyda sie nie raz a nie trzeba bedzie robic  B)

No i oczywista dalej czekam na konstruktywne komentarze  :D oby jak najwiecej !

Offline urs

• Mistrz
Terra Sigillata
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 19, 2005, 09:09:03 »
jak poczytasz jeszcze  troche, to sie dowiesz, ze terra sigillata to tez jest ciecz ...
nie lubie takich odwaznych wypowiedzi, niekoniecznie uzasadnionych, sorry...
poza tym jest wiele szkol na ten temat, i wiele punktow widzenia, najstarsze terry sigilatta przygotowywane byly w zwyklych dolach o pochylonym dnie, zeby te grubsze czesci sie obsunely,
ah szkoda gadac, dzisiaj to komputer wszystko obmierza i warunkuje...
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 19, 2005, 09:11:38 wysłana przez urs »

Offline Herbatniczek

• Mistrz
Terra Sigillata
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 19, 2005, 09:23:49 »
Zgadza sie...Terra sigillata to ciecz ....mleko i smietana tez  :P ale woda choc jest ciecza to nie jest Terra-Sigillata

Problem w tym, ze ludziska pisza iz zlewac to co na wierzchu a zlewa sie to co troszke nizej. Mozna poczytac o tym w podanych przeze mnie linkach. Moja wiedze uzasadniam tym, ze probowalem w/g opisow zlewania z gory i nie wychodzilo a jak zlalem tak jak napisal Vinc Pitelka to wyszlo !

Doczytalem sie tez ze Terra-Sigillata rozni sie od Nie-Terra-Sigillata tym, ze mozna ja potrzec miekkim woreczkiem i tez sie zaswieci......zrobilem test i dziala !!!!!! a ponoc mozna tez pokrywac nia biskwity ale te testy zrobie najwczesniej jutro.

No i NAJWAZNIEJSZE ... Lubie gdy ktos ma inne zdanie, bo wtedy dyskusja prowadzi do rozwiazan. gdyby wszyscy twierdzili tak samo to nie bylo by o czym dyskutowac  :rolleyes: Zapraszam wiec do dalszej dyskusji i bez zbednego "nielubienia" ..... robilas juz Sigillate z cieczy na gorze ? wyszla ? opowiedz cos....plz, plz, plz

Offline urs

• Mistrz
Terra Sigillata
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 20, 2005, 12:44:50 »
robilam, ale nie z tej na gorze, bo wiedzialam, ze najcenniejsza warstwa to ta srodkowa;
przyznam sie szczerze, ze biore wszystko, wyrzucam tylko ta dolna gestwa warstwe.
u mnie po przetarciu sie blyszczy, ale pierwszy wypal (jakies poltora roku temu) nie wyszedl, odddalam przedmioty do wypalu i nie mam zadnej gwarancji, ze temp. osiagnela 950°C.
terra sigillata byla niedopalona, widac bylo golym okiem.
teraz tez mam pare przedmiotow, wypalu dopilnuje juz sama.
czym nakladasz?... i ile warstw?
a ponizej, pod tym linkiem (jak ktos chcialby poczytac), jeden z przepisow na spekana terra sigillata
http://artceramika.strefa.pl/FORUM/viewtop...php?p=1570#1570

ps.
u mnie ta gorna warstwa, wcale nie jest bezbarwna, jest to zatem terra sigillata czy nie?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 20, 2005, 01:06:49 wysłana przez urs »

Offline Herbatniczek

• Mistrz
Terra Sigillata
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 21, 2005, 11:56:59 »
Ja nakladam pedzelkiem (2-3 warstwy), ale pozostaja slady wiec planuje zrobic sobie do tego jakas fajna pryskawke. Podobno niektorzy zanurzaja ale to chyba raczej do biskwitu bo o surowy wyrob to ja sie obawiam  :o
Dziwne jest to co piszesz o niedopaleniu....bo sigillata jest glina a nie szkliwem wiec wystarczyc powinno juz 750C a w 950 powinna juz tracic blask.
To ze nie jest bezbarwna to dobrze bo nie powinna :) mozna za to sigillate barwic na rozne kolory  :D

p.s. na temat testow biskwitu
Wczoraj pokrylem biskwit sigillata....wyschlo i nic nie popekalo !! dzis wypalam i jutro dam zdjecia. Mial zatem racje Pitelka gdy pisal ze mozna i nawet czesto nalezy sigillate dawac na biskwit a nie na surowe  :rolleyes:  

Offline Herbatniczek

• Mistrz
Terra Sigillata
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 22, 2005, 05:00:18 »
Wypalilem i wyszlo slicznie  :D zatem mam juz 100% pewnosci ze Terra-Sigillata dobrze pracuje na biskwicie......ale niestey komorka mi siem popsula i nie mam zdjec a cyfrowki sie jeszcze nie dorobilem  :( jak tylko naprawie to wkleje zdjatko.

Offline OMCmgr:)

• Pocz?tkuj?cy
  • *
Terra Sigillata
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 26, 2005, 12:21:48 »
Witajcie,
jestem spragniona teorii! :-)
Czytalam archiwalny watek terra sigillata i prosze o wyjasnienie- czy nazwa ta oznacza "glina wyciskana", czy te? (znalezione gdzie indziej) : "stemplowana"?

Probuje pisac prace magisterska i pewne niescislosci sie wkradaj?.
Oto one: :)
1.Czy za stempel uznac mozna juz dekoracje naczynia, czy byl to swego rodzaju znak firmowy porducenta- cos jak dzisejsza nalepka piekarni na chlebie?:-)
2.Czy za naczynia terra sigillata uznac mozna takze te nie posiadajace reliefow?
3.Jak tworzono dekoracje?Wyciskajac je dzieki matrycy na kole garncarskim, czy przy pomocy stempla z wypalonej gliny?
4.Naczynia dekorowane by?y ornamentami roslinnymi i scenami z mitologii? A takze sluzyly do celow propagandowych, za czasów Augusta?
5.Czym sie wyróznia?a ceramika aretynska- czy to tylko ona posiadala reliefy?

Wiadomosc o terra sigillata, brane z roznych zrodel nie pasuja do siebie:

"Techniki Ceramiki Artystycznej" Pravoslav Rada
/Reliefy rzymscy garncarze wyt?aczali w mi?kkim czerepie za pomoc? stempli z palonej gliny. /

"S?ownik Sztuki Staro?ytnej Grecji I Rzymu":
/charakteryzowa?y sie reliefowymi ozdobami na ?ciankach (cz?sto jednak pozbawione by?y jakichkolwiek ozdóB). Z regu?y te? oznaczone by?y stemplami z nazw? producenta (st?d nazwa - ceramika stemplowana). /

ze strony: http://encyklopedia.servis.pl/wiki/Sztuka_...%BCytnego_Rzymu
/Naczynia, kielichy, miski, talerze, zdobione by?y wypuk?ymi wzorami ro?linnymi lub figuralnymi o tematyce mitologicznej. Wzory wyciskane by?y na matrycach o wkl?s?ych wzorach na kole garncarskim. By?a to tzw. ceramika arety?ska /

Nie jestem ceramikiem, nie obserwowalam nigdy dokladnie techniki, jaka tworzy sie naczynia gliniane.Pewnie stad mam watpliwosci jak ewentualnie kiedys to robiono.

Czy ktos moze mi udzielic tych informacji? Uprzejmie prosze znawcow o odpowiedz!

Offline Herbatniczek

• Mistrz
Terra Sigillata
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 26, 2005, 01:10:04 »
Proponuje w tym poscie zostawic watek ceramiczny a watek historyczny rozwijac TUTAJ  :D

proponuje tak tylko po to aby nie duplikowac postow i jesli ktokolwiek ma ochote na dyskusje w tym watku to zapraszam  :D pomimo tego , ze dla ceramika to problem wykonczenia powierzchni a nie ksztaltu i zdobienia naczynia....a przynajmniej w sensie jakim rozpoczalem ten watek  :)  
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 26, 2005, 01:15:01 wysłana przez Herbatniczek »