Terra Sigillata znana jest z antycznych greckich naczyn a jej sposob wytwarzania zostal zapomniany i tak na prawde to nie wiemy jak byla wytwarzana. Mamy jednak w dzisiejszych czasach wiele nizewyklych narzedzi poznawczych i dzieki nim sposob jej wytwarzania zostal odtworzony. Badania wykazaly, ze jest to cienka warstwa bardzo drobnej gliny (drobiny o rozmiarach mniej niz 1 mikro metra) takiej samej z jakiej wykonane zostalo naczynie. Biorac to pod uwage znany ceramik Vince Pitelka (oraz wielu innych) wykonuje Terra sigillata poprzez naniesienie zawiesiny gliny na wyrob w stanie suchym lub polsuchym i wypolerowanie do postaci powierzchni lustrzanej.
Angielskojezyczny Opis Vince PitelkiNiestety wszelakie przepisy jak to wykonac dostepne sa po angielsku a te dostepne po polsku nie opisuja procesu na tyle dokladnie aby mozna go bylo powtorzyc. Sam probowalem kilka razy wykonac taka powierzchnie lecz moje rezultaty byly znikome.
Uzbrojony zatem w slownik zaczalem czytac dzial Terra Sigillata na stronie
ClayArtWynikiem jest taki oto przepis :
1.bardzo dokladnie rozmieszac gline z woda i uplynniaczem (najlepiej w mlynie kulowym) do gestosci 1.2g/cm3.
2.odstawic roztwor w wysokim i najlepiej przezroczystym naczyniu na 24 godziny
3.zebrac delikatnie terre sigillate.
4.zagescic zebrany roztwor do stanu 1.1g/cm3
5.naniesc cienka warstwe na powierzchnie wyrobu i wypolerowac.
6.wypalic w temperaturze max 08 Cona.
Wszystko pieknie i ladnie ale diabel spi w szczegolach wiec teraz je opisze.
ad 1) Nalezy jako 100% wziasc wage gliny suchej i wtedy dodac do niej wagowo 0.7% szkla wodnego w postaci cieczy lub 0.25% w postaci stalej oraz 0.25% weglanu sodu w postaci stalej. Do tego nalezy dodac 200-400% wody w zaleznosci od gliny (im bardziej plastyczna tym wiecej wody). Gestosc mozna sprawdzic np wlewajac roztwor do litrowego sloika i wazac. Gdy sloik wraz z glina wazy ok 1.5kg to gestosc jest odpowiednia.
ad 2) Glina rozwarstwi sie na frakcje i aby zebrac odpowiednie musimy je widziec. Najwygodniej jest wiec wlac roztwor do wysokiego i przezroczystego naczynia, choc nie jest to konieczne.
ad 3) Polskie opisy podaja, ze zebrac z gory....a to niestety nie jest prawda. Glina po 24 godzinach uklada sie w 3 warstwy. Pierwsza z gory to prawie calkiem czysta woda, druga to bardzo zadka glina a trzecia na dole to glina gesta. Nasza terra sigillata to gorna polowa drugiej warstwy. Nalezy zatem najpierw odlac (wezykiem) bezbarwna wode a nastepnie zebrac polowe warstwy drugiej lub gdy nie widac podzialu pomiedzy 2-ga i 3-cia warstwa to odlac 1/3 pozostalosci.
ad 4) Zageszczenia Mozna dokonac poprzez mozolne czekanie na odparowanie wody lub tez podgrzewajac sigillate jednak trzeba wtedy caly czas mieszac ja w naczyniu aby na dnie nie utworzyla sie warstewka gliny, ktora moglaby zostac znacznie podgrzana.
ad 5) Polerowanie jest bardzo zmudnym procesem i nie nalezy oczekiwac, ze wystarczy byle jak przetrzec aby miec ladna powierzchnie. Ja poleruje zarowka swiecowa oraz celofanikiem rozpietym miedzy palcami az do czasu gdy uzyskam prawie lustrzana powierzchnie.
ad 6) Terra sigillata zachowuje lustrzana powierzchnie do temperatury 850C jednak mozna ja wypalic takze i wyzej a wtedy zamiast powierzchni lustrzanej uzyskamy jakby aksamitna w dotyku. 08 Cona to lekka przesada gdyz odpowiada mniej wiecej 950C ale moze to zalezec od typu gliny i u mnie "lustro" gubi sie juz przy ok 900C.
Tak uzyskana sigillate mozna przechowywac nawet i kilka lat w zamknietym sloiku lub tez wysuszyc na pyl i rozrabiac
na biezaco gdy chcemy ja uzyc.
Niedlugo zamieszcze fotki z wynikami

a na razie oczekuje konstruktywnych komentarzy :rolleyes: