Zainspirowany opowiadaniami ZKM-a oraz realizacja Yuki postanowilem zbudowac
GPR :lol: czyli Gazowy Piec Raku
Na razie jestem na etapie poszukiwania wiadomosci ale wydaje mi sie, ze warto o tym napisac aby wymienic sie z wami wiedza i koncepcjami. :rolleyes: Bede tu wiec umieszczal po kolei moje przemyslenia, zdobyte dane oraz zdjecia z postepu prac.
DZIEN PIERWSZY (27 sierp 2005)Na poczatek przestudiowalem opis Yuki, potem obejrzalem
Opis Budowy 1Opis Budowy 2Opis Budowy 3Opis Budowy 4a potem doszedlem do wniosku ze taki piec to nic strasznie skomplikowanego !

na dodatek nie jest wcale drogi
Jako obudowe wezme zamiast beczki siatke metalowa, do izolacji uzyje mate mineralna, bo jest bardzo tania, a maty glinokrzemianowej dam tylko odrobinke. Pozostal mi tylko do rozwazenia problem palnika. Jesli wiec ktos ma jakies opisy lub linki do stron o konstrukcji prostych palnikow to bede baaardzo zainteresowany :rolleyes:
to jest moj bardzo ogolny plan piecyka :

Piec bedzie w ksztalcie wieloscianu o podstawie kwadratowej, z dzwiczkami i skladal sie z 4 czesci
1) Podstawy do ktorej bedzie wprowadzany palnik
2) Komory podstawowej z otwieranym i drzwiczkami aby bylo wygodnie robic mniejsze wypaly
3) Komory dodatkowej uzywanej do wypalania wiekszych przedmiotow (mozna ja zrobic pozniej lub wcale)
4) Przykrywki z kominem
*) Rozmiary sa podyktowane dostepnymi rozmiarami mat izolacyjnych i tym, ze chcialem DUZEGO pieca

Co prawda wypal bedzie wymagal uzycia wiekszej ilosci gazu niz w malym piecyku, ale
dostepne butle maja po 11.5 kg zatem uzyskanie mocy kilkudziesieciu kilowatow przez kilka
godzin nie bedzie problemem :rolleyes:
*) Zakladana cena wszystkich materialow (z butla i palnikiem) = 500,00 PLN :rolleyes:
*) Piecyk ma sie rozbierac na pojedyncze scianki aby latwo bylo go transportowac w bagazniku kazdego samochodu
*) Komora ma wymiary 60x60x40 lub 60x60x100 gdy dodamy komore dodatkowa
CZEKAM NA UWAGI I PROPOZYCJE SZCZEGOLNIE W SPRAWIE PALNIKA (nie proponujcie kupnych a tylko robione) B)