auc...duzo pytan, ale odpowiem po kolei :blink:
1) tego sejenitu nie sprwdzalem dokladnie....tak z pamieci przywiodlem, ale widze ze zrobilem blad

...moge policzyc jeszcze raz dla wzoru ktory podalas, ale nie wiem co znaczy nie o to chodzilo....nie chcesz skladu procentowego skladnikow ? no to co potrzebujesz ? .... analiza chemiczna (no i koncepcyjna) daje sklad skladnikow tylko
2)zakladam ze szkliwo raku wychodzi dobrze tez i w zwyklym piecu

ale jesli szkliwo na 850C jest raku to chce szkliwa raku

aczkolwiek nie musza byc krakle....to co opisalem nie jest krakle po dodaniu tlenkow :rolleyes:
3)Weglan sodu chce wyprobowac bo w temperaturze powyzej 800C rozlozy sie uwalniajac sod (przyda sie w szkliwie) oraz wegiel, ktory to powinien wytworzyc redukcje innych tlenkow (podobnie dzialaja rozne inne czerwone szkliwa dostepne w sklepach ale nie wiem jaki zwiazek biora)
4)Wapn wprowadzony jest do szkliwa razem ze szklem i z glina
5)sol kuchenna wytwarza szklodliwe gazy i nie chce sie tym zajmowac, a poza tym to w temperaturze 850C bedzie ciezko...stopi sie a rozlozy tylko gdy bedzie z odpowiednimi dodatkami a nie wiem jakie one sa :blink:
5)alez probuje i probuje, jednak testow ci co niemiara i nie chce wywaazac otwartych dawno drzwi. Przygotowanie kazdej probki i wypalenie i znow modyfikacja to wieloletnia praca a jesli ktos podrzuci troche wiedzy (tego oczekuje :rolleyes: ) to bede mogl wykonac pewnie z kilka tysiecy testow mniej
6)kolory wszystkie

zielone i odcienie, niebieskie i odcienie oraz brazowe to wiem jak uzyskac.....a co z reszta ? no i oczywista w temperaturze 850C...nie w innej
7) o weglanie miedzi nie pomyslalem ale zaraz oblookam. dzieki