Autor Wątek: Szkliwienie  (Przeczytany 3695 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Aneta D

• Pocz?tkuj?cy
  • *
  • Reputacja: 0
Szkliwienie
« dnia: Czerwiec 11, 2004, 08:43:57 »
Halo halo zajmuje sie ceramik? od roku zaczyna?am od kó?ka ceramicznego gdzie zajecia opiera?y sie na ?wiczeniu d?oni by ulepi? co? ciekawego . potem posz?am szczebel wy?ej (ogromny szczebel )i zdobywam wiedze na ASP w Wroc?awiu ale nz dzie? dzisiejszy nie rozwi?za?am tam swoich problemów . Mam dost?p do pieca glin szkliw i pope?niam mnustwo b?edów i niiewiem dlaczego . moim bie?acym problemem jest szkliwienie odla?am z formy ?abke wypali?am na biskfit poglazurowa?am i wypali?am na 1100 stopni . Po wypaleniu ?abka mia?a puste kropki w trzech czterech miejscach i to nie jedna ?abka tylko cz?y wypa? a poglazurowana ?abka przed wypa?em by?a idealni pokryta (tak mi sie wydaje) . Czekam n jak?? odpowiedz jakie? wskazówki pa pa Aneta

Offline OLA

• Dziekanat
  • Mistrz
  • Reputacja: 3
    • http://www.ceramiczna.prv.pl
Szkliwienie
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 11, 2004, 10:49:54 »
Przyczyny, Twoich problemów mog? by? bardzo proste np.
-  ?le odkurzony biskwit, i tu rada:dzie? przed szkliwieniem p?ukam biskwit  pod wod? , i susz? wtedy jest pewne, ?e dobrze odkurzy?am. Przetarcie wilgotn? g?bk? mo?e okaza? si? nie dok?adne.
 - Mog?a? te? mie? zapowietrzon? mas? i nie zuwa?y?a? drobnych dziurek na czerepie, a wysz?o to po wypale ze szkliwem.
 - przyczyn? mo?e by? te? zbyt gruba warstwa szkliwa, wtedy te? mog? wyst?pi? odszkliwienia. Je?li ?wie?o przecedzi?a? szkliwo, a szkliwi?a? zanurzaj?c, to zapowietrzone szkliwo te? mo?e spowodowa? odszkliwienia,

to s? te najprostrze przyczyny.

napisz wi?cej szczegu?ów, najlepsze by?oby za??czone zdj?cie, ...
tymczasem pozdrawiam i witam na CuForum :D  
Garncarz z b?ota narobi z?ota

Offline maniak_ceramik

• Ucze?
  • **
Szkliwienie
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 19, 2004, 05:24:22 »
OLA wspania?e porady :)
Dzi?ki, te? skorzystam :) Mo?e na kaw? si? udamy i pogadamy?

Offline OLA

• Dziekanat
  • Mistrz
Szkliwienie
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 22, 2004, 10:21:06 »
Maniak! z uczniami to ja si? nie umawiam....... ale jak zostaniesz czeladnikiem to kto wie.... :D  :D
acha... i tak nie wiadomo sk?d jeste? :rolleyes:  

Offline archei

• Ucze?
  • **
Szkliwienie
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 28, 2006, 06:30:12 »
witam mam pytanie czy mozliwe jest poszkliwienie przedmiotu (rzezby) bez wstepnego wypalania, jezeli tak to
jak przygotowac przedmiot do szkliwienie i wypalainia
jakiego rzkliwa uzyc
jak wypalac

z gory dzieki za odpowiedz

Jezeli ktosm ma jakiekolwiek liniki lub informacje o ksiazkach dla poczatkujacych to bardzo prosze  

Offline OLA

• Dziekanat
  • Mistrz
Szkliwienie
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 29, 2006, 03:08:54 »
Mo?liwe jest poszkliwienie i jeonorazowy wypa?, jednak wymaga to do?wiadczenia.nie wiem czy rze?ba porowata, czy g?adka? bo przed szkliwieniem wymaga oczyszczenia z kurzu. Mo?esz to wykona? spr??onym powietrzem je?eli dysponujesz spr??ark?,je?eli nie,to wykonaj to p?dzlem, a je?eli twoja rze?ba jest g?adka to wytrze? wigotn? g?bk? przed szkliwieniem.
Problemem te? jest szkliwienie,bo poprawki s? nie bardzo mo?liwe. Szkliwo najlepiej nanie?? oblewaj?c,lub zanu?aj?c je?eli rze?ba jest ma?ych rozmiarów i to umo?liwia, najlepiej pryska? . P?dzel jest  mo?liwy ale musisz to wykona? na tyle\"czujnie\" aby nie rozetrze? z gln?. Przy szkliwieniu musisz uwa?a? aby za bardzo jej nie zmoczy? bo je?li namoknnie zbyt mocno i nie równomiernie to przy suszeniu mo?e pop?ka?. Niestety kwesti? do?wiadczenia jest grubo?? nanoszonego szklwa a na surowym wyrobie trudno wyczu? bo w trakcie wypa?u czerep surowy poch?ania szkliwo bardziej ni? biskwit.
Szkliwo, wiadomo musi by? dopasowane do rodzaju gliny z której ulepi?a? rze?b? co wi??e si? z temperatur? wypa?u, a co do rodzaju :b?yszcz?ce,matowe, sp?kane to jest to sprawa wyczucia, do rze?by polecam matowe.
Proponuj?, zwa?ywszy na powy?sze uwagi wypa? na biskwit,i drugi bezpiczniejszy na ostro.Wypa? wyrobów opisa?am w niedawnym po?cie o krzywej wypa?u.
Informacj? o ksi??kach te? znajdziesz na naszej strone :D  :D  :D  :D  

Offline katherine

• Ucze?
  • **
  • Reputacja: 1
    • http://
Odp: Szkliwienie
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 16, 2007, 11:12:49 »
Przegladam starsze watki na forum i znalazlam to o szkliwieniu, i zaciekawilo mnie to o odkurzaniu:) nigdy wczesniej nie slyszalam o odkurzaniu biskwitu, szczerze mowiac chyba nie wiem nawet o jakie odkurzanie chodzi...
 Co do nakladania szkliwa i koloru u mnie wyglada to tak:
Pakuje piec do odpowiedniej temperatury np. 1000 stopni(niski biskwit) lub 1140 (wysoki biskwit) w zaleznosci od rodzaju gliny, dodam ze przy 1000 stopni biskwit jest bardziej porowaty i wchlania wiecej szkliwa niz przy 1140- bardzo niska wchlanialnosc szkliwa.
Po wypaleniu w danej temperaturze wyjmuje jeszcze "cieple" biskwity i przy pomocy sprayu( spray-gun) nie wiem jak to po polsku technicznie sie nazywa...nanosze szkliwo przez pryskanie. Szkliwo nanosi sie doskonale i ekonomicznie bowiem rownomiernie i cieniutko sie naklada. Wystarczy ze 3 do 4 warstw i przedmiot jest poglazurowany lub poszkliwiony-jak kto woli.
I przedmiot ponownie wraca do pieca na odpowiednia temperature-glownie uzywam 1080 stopni.

Czasem by zaoszczedzic moj cenny czas ;) szkliwie przedmioty jeszcze przed wypalaniem biskwitu, naprawde oszczedzam jedno wypalanie mniej, ale dotyczy sie to specjalnych kremowych kolorow, na bazie plynnej bialej glinianej substancji (nie wiem jak po polsku sie to nazywa-engoby? choc skad jest troche inny)
Dzis wlasnie wypakowalam taki piec z oklo 50-cioma przedmiotami, pieknie wyszly-bardzo kolorowe...jutro zabieram sie do nakladania ostatniej warstwy-przezroczyste szkliwo. Jaby ktos chcial przepisy na te kolorowe slipy to dysponuje spora gama kolorow:) Sa nieslychanie proste i chetnie sie podziele.

Offline walthaja

• Pocz?tkuj?cy
  • *
Odp: Szkliwienie
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 02, 2007, 09:24:04 »
Bardzo prosze o te przepisy na angoby Bozena