Autor Wątek: CuTourial  (Przeczytany 3407 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ZKM

• Administrator
  • Guru
  • Reputacja: 0
    • http://
CuTourial
« dnia: Kwiecień 13, 2003, 11:40:56 »
CuTorial - to nic innego jak zbiór instrukcji "krok po kroku" jak wykona?, poradzi? sobie z danym problemem.
"Starzy" u?ytkownicy zapewne zauwa??, ?e zosta?y tutaj przeniesione zamieszczane do tej pory na samym forum posty Darka z radami. To co Darek tu robi jest nie do przecenienia - wida? to cho?by po liczbie ods?on. Zapraszam wszystkich do na?ladownictwa, sposobów rozwi?zania danego problemu musi by? wi?cej ni? tylko taki jak proponuje Darek.
Zebrane turiale zaczynaj?si? sk?ada? (ju? prawie) na ma?? ksi??k? : ABC CERAMIKI - napiszmy j? do ko?ca tutaj razem!!!

A teraz s?owo od autora:
CERAMICZNE ABC

Za?o?eniem moim by?o zebranie jak najwi?kszej ilo?ci informacji, i udost?pnienie ich wszystkim tym, którzy chcieliby rozpocz?? swoj? przygod? z ceramik?.

Nie jest istotne czy dana technologia omawia zrobienie zabawki, dzie?a sztuki, czy ceramiki sanitarnej - to wszystko jest ceramik?.

Jak w ka?dym rodzaju pracy, tak i tu najbardziej po??danym narz?dziem jest rozum.

W opisach stara?em si? przekaza? sposób my?lenia.

To czy co? jest ?atwe czy trudne, w?a?ciwie zale?y od nas samych.

Mo?e czasami warto zrobi? narz?dzie samemu, by pozna? tego sens...

Je?li zaczniecie korzysta? z najprostszej technologii do tworzenia rzeczy skomplikowanych, b?dzie to znaczy?o, ?e posiedli?cie do?? wysoki stopie? wtajemniczenia.

Je?eli dojdziecie do wniosku, ?e ceramika niczym nie ró?ni si? od pozosta?ych dziedzin ?ycia, b?dziecie w miejscu, z którego mo?ecie zacz?? analizowa? swoj? wiedz? od pocz?tku, tylko ju? nie z pozycji ucznia, a z pozycji studenta...

?ycz? Wam i sobie, ?eby te opisy sta?y si? pomocne w ceramicznej przygodzie.

Je?li razi? Was b?dzie moje ?artobliwe podej?cie do niektórych tematów, musicie mi wybaczy? i albo

zapomnie?, albo szuka? w ?arcie rozwi?zania.

Zdanie to nie tylko s?owa, to te? przecinki, my?lniki, wielokropki i kropki.

Muzyka to nie tylko nuty, ale i przerwy mi?dzy nimi.

Ko?cz?c, wyra?am nadziej?, ?e zebrana tu wiedza oka?e si? dla Was po?yteczna, zw?aszcza ?e stanowi wieloletni dorobek mojego ?ycia zawodowego.

Je?li to, czym chcia?em si? z Wami podzieli?, jest ju? Wam znane, mo?e mimo wszystko okaza? si? dobrym przypomnieniem technik, z którymi wcze?niej si? spotkali?cie. Je?li za? dopiero pocz?tkujecie, mam nadziej?, ?e wiedza ta oka?e si? dobrym punktem wyj?cia do dalszych poszukiwa?.

Jeszcze raz dzi?kuj? i serdecznie wszystkich pozdrawiam

Dariusz Osi?ski

I jeszcze:

CERAMICZNE ABC

WST?P

MIEJSCE PRACY

A. Plany pracowni

B. Moda w pracy

SUROWCE

A. Rodzaje

1. surowce ceramiczne

2. zwi?zki ceramiczne do wyrobu szkliw

3. szkliwa ceramiczne

4. gips

B. Przygotowanie

1.szlamowanie gliny

2.mieszarka do gliny

3.glina plastyczna

4.glina plastyczna- r?czne wyrabianie

IV. TECHNIKI KSZTA?TOWANIA

A. Modelowanie r?czne

1.narz?dzia

2.robimy korale

3.wa?eczkowanie

4.wa?eczkowanie 2

5.walec z plastra

B. Raku

1.opis

talerzyk

czajniczek

C. Modelowanie przez toczenie

1. ko?o garncarskie - no?ne

D. Modelarnia gipsowa

gips-narz?dzia

gips-odlewanie formy 1 i 2 cz??ciowej

tokarnia modelarska - pozioma

tokarnia modelarska - pionowa – ko?o

forma matka- forma do robienia form

miseczka-model-forma

E. Modelowanie na formach

1.odlewanie

2.wyciskanie

V. TECHNIKI SUSZENIA

VI. TECHNIKI ZDOBIENIA

A. Szkliwienie

1. szkliwienie-przygotowanie i nanoszenie

B. Malowanie

C. Naklejanie

D. Rycie

E. Inne

TECHNIKI WYPALANIA

A. Piece

B. Sposoby palenia, osprz?t

LABORATORIUM

A. Sprawdziany

1. suwmiarka-sposób pomiaru

2. aerometr

3. skurczliwo?? masy ceramicznej-obliczenia

4. sita-pomiar ilo?ci oczek

5. optyczny wska?nik temperatury

6. kontrola wypa?u-wykres wspó?rz?dnych

B. Próbki

C. Do?wiadczenia

tak wi?c w tym miejscu -pytania do autorów turiali, propozycje i sugestie nowych tematów - DO ROBOTY
.........................................................................................
Kiedy? si? spotkamy - Admin zapali ?wiat?o, postawi litra, g?? i pohulamy sobie, jak to w zwyczaju. >>nie ?wi?ci garnki lepi?
<<

Offline ZKM

• Administrator
  • Guru
CuTourial
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 01, 2003, 09:13:43 »
Poradnik si? rozbudowuje o nowe dzia?y :D
A oto zaproponowany uk?ad dla bazy recetur szkliw przez urs:

podzial, ktory zaproponowalam nie jest przypadkowy - wyjasniam:

szkliwa poni?ej 900°C (0 tutorials) - szkliwa odpowiadajace glinom garncarskim

szkliwa 900°C-1050°C (3 tutorials) - szkliwa dla fajansu 1 (niskotemp)
szkliwa 1050°C-1100°C (1 tutorials) - szkliwa dla fajansu 2 (wysokotemp)

szkliwa 1100°C-1200°C (0 tutorials)- szkliwa dla kamionki "slabej"
szkliwa 1200°C-1280°C (1 tutorials) - szkliwa dla kamionki (wysokotemp)

szkliwa powyzej 1280°C
(0 tutorials) - porcelana

szkliwa Raku (0 tutorials) - bedzie tu kupa balaganu i temp niekontrolowane
glazury Raku sa specyficzne i na calym swiecie mowi sie : glazury Raku= wypal raku

szkliwa specjalne(0 tutorials) - glownie eksperymentalne, krystaliczne, seladonowe, w atmosf.redukcyjnej lub o specyficznym procesie wypalu

angoby (0 tutorials) - to nie sa do konca szkliwa, tylko polewy ziemne, w ktorych baza sa uzywane do lepienia gliny - zupelnie inna rodzina
.........................................................................................
Kiedy? si? spotkamy - Admin zapali ?wiat?o, postawi litra, g?? i pohulamy sobie, jak to w zwyczaju. >>nie ?wi?ci garnki lepi?
<<

Offline urs

• Mistrz
CuTourial
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 02, 2003, 04:34:50 »

szkliwa powyzej 1280°C (0 tutorials)  - porcelit, porcelana

tak jest poprawniej, rozni? si? materia?em z którego wykonany jest przedmiot
porcelit- gliny "kamionkowe"
porcelana - porcelana  :)  

Offline urs

• Mistrz
CuTourial
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 07, 2003, 10:36:46 »
okazuje si?, ?e jest wi?cej nie?cis?o?ci....
schat zwróci?a mi uwag? (zreszt? bardzo s?usznie), ?e opisy podzia?u temperatur nie odpowiadaj? u?ytym tam terminom. jest to prawd?. wed?ug tutejszego (znanego mi ze szko?y ceramicznej) podzia?u FAJANS W?A?CIWY dotyczy przedzia?u temperatur 1040°C-1150°C, KAMIONKA W?A?CIWA to przedzia? 1250°C-1300°C, PORCELANA zaczyna si? od 1300°C, przedzia? 1150°-1250°C jest przedzia?em przej?ciowym, a temperatury poni?ej 1040°C prawdopodobnie nale?? si? glinom garncarskim.
i tu pytanie, co rozumiemy przez gliny garncarskie? ja zawsze kojarzy?am je ze specjalnie przygotowanymi glinami na ko?o.

proponowany przeze mnie podzia? jest czysto intuicyjny. zale?a?o mi na do?? szczegó?owym podziale z tego wzgl?du, ?e sporo szkliw jest bardzo wra?liwych na ró?nic? temperatur, im wy?sze temperatury tym ta tolerancja jest mniejsza (w zale?no?ci od rodzaju szkliwa, nawet 20°C mo?e spowodowa?, ?e szkliwo niedojrzeje, albo si? zbyt rozp?ynie).

Z drugiej strony, wiem ?e przedzia?y temperatur s? te? "p?ynne" i inne w Meksyku, inne w Japonii, Chinach, USA i Europie.

Zwracam si? wi?c do Was z pro?b?: zaproponujcie co? z czym Wy si? zgadzacie i co jest dla Was s?uszne. I do Admina, o zrobienie koniecznych poprawek.
Z góry dzi?kuj?. urs.
« Ostatnia zmiana: Listopad 07, 2003, 10:37:39 wysłana przez urs »

Offline urs

• Mistrz
CuTourial
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 12, 2003, 01:48:20 »
poniewa?, nie widz? propozycji od innych, sama proponuj? zamian? na uczciwszy podzia?:

szkliwa poni?ej 1040°C - szkliwa odpowiadajace glinom garncarskim
szkliwa 1040°C-1100°C - szkliwa dla fajansu 1
szkliwa 1100°C-1200°C - szkliwa dla fajansu 2
szkliwa 1200°C-1280°C - szkliwa dla kamionki
szkliwa 1280°C i wyzej - porcelit i porcelana
szkliwa specjalne - eksperymentalne, krystaliczne, seladonowe, w atmosf. redukcyjnej lub o specyficznym procesie wypalu
angoby
« Ostatnia zmiana: Listopad 12, 2003, 01:50:29 wysłana przez urs »

Offline Mon

• Czeladnik
CuTourial
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 17, 2003, 12:47:32 »
zale?a?o mi na do?? szczegó?owym podziale z tego wzgl?du, ?e sporo szkliw jest bardzo wra?liwych na ró?nic? temperatur

A mo?e liczy? sto?kami Segera, zamiast w stopniach C?
Stopnie bywaj? myl?ce.
« Ostatnia zmiana: Listopad 17, 2003, 12:48:29 wysłana przez Mon »

schat

• Gość
CuTourial
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 17, 2003, 03:45:51 »
szkliwa:
 * glina garncarska  : 950°C - 1150°C
 * fajans : 1080°C - 1100°C
 * kamionka i  porcelana  : 1200°C - 1300°C
  Zrodlo pochodzenia : " Pottenbakker " J.Warshaw

szkliwa:
 * Raku : 750°C - 900°C
 * Majolika : 900°C - 1050°C
 * Glina : 1020°C - 1160°C
 * Kamionka : 1200°C - 1300°C
 * Porcelana : 1220°C - 1450°C
  Zrodlo pochodzenia : "Glazes for the Craft Potter" H.Fraser  

Obie ksiazki z dwoch roznych panstw.

A teraz cos krajowego:

szkliwa:
 * latwo topliwe : 750°C - 1000°C
 * srednio topliwe : 1000°C - 1200°C
 * trudno topliwe : 1299°C - 1450°C
Zrodlo pochodzenia : Encyklopedia PWN

szkliwa:
* niskotemperaturowe : olowiowe 710°C - 1120°C
                                       alkaliczne 750°C - 1060°C
 * sredniotemperaturowe : 1160°C - 1200°C
 * wysokotemperaturowe 1200°C - 1280°C
 * porcelanowe : 1250°C - 1450°C
 Zrodlo pochodzenia : przygotowane przez D.Osinskiego dla CuForum (wiadomosc z kwietnia)

Ja osobiscie wypalalam w szkole szkliwa ( na gline ) np. w temp.1100°C
wiec juz dla mnie taki podzial z pierwszej z ksiazek - nie jest zrosumialy.
Widzialam zdjecie Majoliki i Raku wypalonych w temp. 1222°C
oraz samo Raku na temp. od 894°C do 999°C wiec informacje z nastepnej ksiazki tez mnie intryguja

Nie lepiej jest pojsc za przykladem Polskiej encyklopedii i nie lamiac sobie glowy i szukac czegos co prosto okreslic samymi temperaturami?
Podzial encyklopedyczny i Darkowy jest mi bardziej jasny niz te ksiazkowe.
Co wy na to?

schat

• Gość
CuTourial
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 17, 2003, 03:50:22 »
zastanowilabym sie tylko jak wlaczyc i zatytulowac przedzial " przejsciowy "( ? ) pomiedzy 1200°C a 1299°C  

schat

• Gość
CuTourial
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 18, 2003, 06:31:40 »
Jezel Tobie Ulo kojarzyla sie glina garncarska z glina przygotowywana na kolo, to w takim razie z czego Ty lepisz recznie?  :rolleyes:
Pozdrawiam

Offline urs

• Mistrz
CuTourial
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 19, 2003, 12:13:47 »
Ja?...z czego ja lepie?....
ja lepie z  plastycznych mas ceramicznych na wysokie temperatury (spokojnie do 1300°c), z szamotem lub bez, wole bez...chociaz kazda z nich ma swoj urok, a, i jeszcze ostatnio z rozowawej gliny przemyslowej, tez na wysokie, z szamotem i czyms tam jeszcze, podobno robia z tego kanalizacje dla miast, troche mniej plastyczna, wypala sie na braz, ale fajnie szkliwa na nich wychodza, sa takie "artystyczne", prawie jak w raku bez sadzy  ;)

a wracajac do stozkow Segera...
na pierwszy rzut oka pomysl wydaje sie byc sluszny, ale na drugi jest to juz troche inaczej....
- stozki Segera obowiazuja glownie na kontynencie europejskim, skok za ocean lub korzystanie z amerykanskich materialow, czy raczej wiedzy, narzuca stozki Ortona lub °F; dla tych, ktorzy chca  na  Cuforum zamiescic receptury szkliw jest to dodatkowa praca koordynacyjna - a i internet jest skarbnica wiedzy i dziwnie, najwiecej konkretnych informacji znalesc mozna na stronach amerykanskich;
- coraz czesciej pojawiaja sie piece elekryczne z elektronicznym wyposazeniem (programatory, itp.); widze to jako przyszlosc, wrocic do tradycji  jak tyle nowego przed nami?...(ja bardzo lubie co tradycyjne, ale w innym kontekscie).
- kazdy z nas (ten doswiadczony i ten nie...) slyszal o °C juz w szkole podstawowej, wytwarza to rodzaj abstrakcyjnego zrozumienia i umiejetnosc odniesienia do otaczajacej rzeczywistosci;
osobiscie po raz pierwszy zobaczylam stozki Seger'a na zdjeciu, ktore OLa zamiescila na CuForum...

jak zawsze decyzja do Was nalezy....
na pewno swietnym pomyslem byloby zamieszczenie tabeli, ktora by pozwolia kazdemu we wlasnym zakresie zrobic tego typu przeliczenie, ale tu juz trzeba naszego Admina....
« Ostatnia zmiana: Listopad 19, 2003, 12:17:16 wysłana przez urs »