Ja?...z czego ja lepie?....
ja lepie z plastycznych mas ceramicznych na wysokie temperatury (spokojnie do 1300°c), z szamotem lub bez, wole bez...chociaz kazda z nich ma swoj urok, a, i jeszcze ostatnio z rozowawej gliny przemyslowej, tez na wysokie, z szamotem i czyms tam jeszcze, podobno robia z tego kanalizacje dla miast, troche mniej plastyczna, wypala sie na braz, ale fajnie szkliwa na nich wychodza, sa takie "artystyczne", prawie jak w raku bez sadzy
a wracajac do stozkow Segera...
na pierwszy rzut oka pomysl wydaje sie byc sluszny, ale na drugi jest to juz troche inaczej....
- stozki Segera obowiazuja glownie na kontynencie europejskim, skok za ocean lub korzystanie z amerykanskich materialow, czy raczej wiedzy, narzuca stozki Ortona lub °F; dla tych, ktorzy chca na Cuforum zamiescic receptury szkliw jest to dodatkowa praca koordynacyjna - a i internet jest skarbnica wiedzy i dziwnie, najwiecej konkretnych informacji znalesc mozna na stronach amerykanskich;
- coraz czesciej pojawiaja sie piece elekryczne z elektronicznym wyposazeniem (programatory, itp.); widze to jako przyszlosc, wrocic do tradycji jak tyle nowego przed nami?...(ja bardzo lubie co tradycyjne, ale w innym kontekscie).
- kazdy z nas (ten doswiadczony i ten nie...) slyszal o °C juz w szkole podstawowej, wytwarza to rodzaj abstrakcyjnego zrozumienia i umiejetnosc odniesienia do otaczajacej rzeczywistosci;
osobiscie po raz pierwszy zobaczylam stozki Seger'a na zdjeciu, ktore OLa zamiescila na CuForum...
jak zawsze decyzja do Was nalezy....
na pewno swietnym pomyslem byloby zamieszczenie tabeli, ktora by pozwolia kazdemu we wlasnym zakresie zrobic tego typu przeliczenie, ale tu juz trzeba naszego Admina....