Autor Wątek: MODELOWANIE R?CZNE Z PLASTRA GLINY  (Przeczytany 2409 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Darek

• Gość
MODELOWANIE R?CZNE Z PLASTRA GLINY
« dnia: Kwiecień 02, 2003, 10:10:57 »
MODELOWANIE R?CZNE-WALEC Z PLASTRA

Na roz?o?onym p?ótnie, przy pomocy wa?ka B i listewek C wa?kujemy glin?.

Walec (drewniany,plastykowy itp.) owijamy gazet? B i razem z p?ótnem zawijamy nim plaster gliny.

Po oswobodzeniu z p?ótna przycinamy glin? tak by wokó? walca A  powsta? walec z gliny B.
Smarujemy  klejem (lejn? glin?) przyci?t? kraw?d? i dolepiamy do drugiej przyci?tej kraw?dzi.
Dociskamy tak, ?eby klej zacz?? wychodzi?.
Mamy walec gliniany.

Kraw?dzie obcinamy na równo i ca?o?? mo?emy delikatnie przewa?kowa?.
Walec gliniany B przesuwamy na jeden koniec wa?ka A.
Smarujemy jeden koniec klejem i stawiamy na rozwa?kowanym kawa?ku gliny.

Wycinamy kwadrat A.
Uzyskany w ten sposób kawa?ek B przyklejamy smaruj?c klejem do stoj?cego ju? walca.
Tak samo robimy z kawa?kiem C.
Na górze mo?emy przyklei? kr??ek gliniany i wyci?? otwór wg  wewn?trznej kraw?dzi walca.
Dla zrównowa?enia kompozycji mo?emy jeszcze przyklei? kulk? E.
Ca?o?? odstawiamy do podeschni?cia. Nast?pnego dnia robimy delikatnie drobne poprawki i odstawiamy do wyschni?ci. Wypalamy.
Zmieniaj?c proporcje kompozycji, elementy doklejane mo?ecie sobie ulepi? co chcecie.
?ycz? udanych poszukiwa?
D.Osi?ski
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 02, 2003, 11:31:37 wysłana przez ZKM »

Offline gisia

• Pocz?tkuj?cy
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 21, 2003, 11:16:43 »
a jak sie robi to spoiwo do modelu? Co to jest "lejna glina"? :huh:  Przepraszam za te byc moze banalne pytania, ale jestem baaaaaaardzo poczatkujaca... ale chetna do nauki :D
i chcialabym sie jak najwiecej dowiedziec.
Pozdrawiam bardzo serdecznie- Gisia

Offline Ghost

• Czeladnik
    • http://
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 21, 2003, 11:42:02 »
Spoiwo czyli klej, to glina rozrzedzona wod? do g?sto?ci ?mietany . Smarujemy tym, najlepiej obie klejone powierzchnie(wcze?niej poranione grzebieniem dla uzyskania wi?kszej powierzchni klejenia). Wa?ne ?eby oba przedmioty mocno docisn?? a? klej wyp?ynie, co ma na celu usuni?cie zb?dnych b?b?lków powietrza bo je?li takie pozosta?yby to naczynko p?knie przy wypalaniu. Dowiedzia?em si? tego niedawno od Darka wi?c wyr?czam go w tej kwesti. O ,,lejnej glinie,,  ja wiem ma?o ( do gliny trzeba dodawa? jakie? chemiczne plastyfikatory np szk?o wodne) Osobi?cie próbowa?em i mi nie wysz?o, mia?o zbyt du?? kurczliwo?? i pop?ka?o w drobny mak na etapie schni?cia. Na pocz?tek to by?a dla mnie zbyt trudna technika( te? jestem pocz?tkuj?cy:)  

Offline Mon

• Czeladnik
    • http://
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 21, 2003, 02:19:00 »
masa lejna to w skrócie- roztwór gliny i wody, do którego dodaje si? jeszcze up?ynniacza (a to, ?eby przy mniejszej zwarto?ci wody uzyska? wi?ksz? p?ynno??). S? ró?ne up?ynniacze, wszystkie dzia?aj? w ten sam sposób- odpychaj? cz?steczki masy od siebie w efekcie rozrzedzaj?c j?.
Masa lejna nadaje si? do odlewania z form gipsowych.
Dodatek up?ynniacza skutecznie utrudnia (a przy wi?kszej ilo?ci uniemo?liwia) i lepienie i toczenie.

Tutaj glina lejna/klej to roztwór gliny i wody, opisany przez Ghosta.