Autor Wątek: SZARA GLINA  (Przeczytany 2769 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline agataS

• Ucze?
  • **
  • Reputacja: 0
SZARA GLINA
« dnia: Maj 08, 2007, 09:19:06 »
Witam
Mam do dyspozycji szara gline,ulepilam z niej juz kilka donic.Glina jest dosyc tlusta,ale calkiem fajnie sie z nia pracuje.Problem w tym ,ze nie wiem jak to wypalic  pozniej.Boje sie ,ze wszystko mi sie rozleci.W jakiej temp.sie wypala?Bardzo prosze o jakies informacje na temat takiej gliny.Pozdrawiam

Offline urs

• Mistrz
Odp: SZARA GLINA
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 09, 2007, 11:49:13 »
moje osobiste doswiadczenie z plastycznymi, szarymi glinami jest dosyc pozytywne. wypalilam podobna w temp.1260°C, ale w tej temperaturze glina osiagnela temperature spieku.
niestety, glina glinie nierowna i najprostsza metoda, zebys sie czegos o niej dowiedziec jest jej przetestowanie.  najlepiej zrobic probke i wypalic w temp. +/- 1000°C. test na wchlanianie wody przez wypalona w tej temp. gline pozwala w przyblizeniu okreslic jej mozliwosci. im wiecej wchlonie wody, tym ta temperatura jest wyzsza. niespieczona glina jest po wypale porowata... przekroczenie temperatury spieku zamienia gline w cieknaca 'lawe'.
chyba polecam najpierw wypal probki zaczynajac od nizszych temperatur, ok.950°C. 
obstawiam, ze jest to glina na wysokie temperatury nadajaca sie do pracy na kole garncarskim., ale moge sie mylic.

p.s.
z jakiego rejonu polski pochodzi ta glina? i czy jest tam gdzies granit?
« Ostatnia zmiana: Maj 10, 2007, 02:18:15 wysłana przez urs »

Offline agataS

• Ucze?
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 10, 2007, 06:41:28 »
Dziekuje ze informacje.Wczesniej troche lepilam z gliny czerwonej i bialej,a z szara pierwszy raz mam stycznosc.Ciezko bylo mi ja wyrobic,mialam kilka wielkich grud,doprawdy ciezka sprawa.A jestem w tym temacie uboga.A piec mam na wypal drewnem,nie wiem jak sobie dam rade z ewentualnym wypalem.Narazie lepie doniczki,pozniej bede pytac dalej.

Ps.glina jest z okolic Krakowa.
 pozdrawiam,

Offline urs

• Mistrz
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 10, 2007, 10:54:52 »
moja szara 'siwa' jest z bukowiny tatrzanskiej. w 950°C wypala sie na ceglasto, w 1260° na braz. ale dobrze sie wyrabia. moze trzeba przeszlamowac troche te gline? w sieci jest sporo informacji... w zasadzie glinie trzeba dac troche czasu, zeby dojrzala.
moze zajrzyj tutaj w wolnej chwili: http://www.baranow.mbnet.pl/garncarstwo.php
jesli masz malo czasu zacznij od "SUROWIEC I WYDOBYCIE"

tez pozdrawiam i zycze powodzenia.

Offline awkmie

• Ucze?
  • **
  • Reputacja: 1
    • kmieciowie
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 22, 2007, 10:00:56 »
Czes??... ja bym najpierw zrobi? próbki w postaci ma?ych p?ytek i wypali? w temp. 920 st.C, a pó?niej  ze szliwem w takiej temperaturze w jakiej wypalam. P?ytki nale?y podsypa? szamotem lub inn? podsypk? ... nieznana glina mo?e si? roztopi? w mojej temp. wypalania, dopiero bym co? ulepi?.